Gyűjtésünk első adományai célba értek

Ezt a közösséget támogattuk első körben az ukrajnai menekültek számára rendezett gyűjtésünkből.

Forrás: evangelikus.hu
(https://www.evangelikus.hu/hireink/beszamolo/szallast-es-segitseget-ad-a-teologia-kollegiuma)

Szer­ző: Ga­lam­bos Ádám; Fotó: for­rás: Réz-Nagy Zol­tán

Az Evan­gé­li­kus Hit­tu­do­má­nyi Egye­tem kol­lé­gi­u­ma im­má­ron közel egy hó­nap­ja nyi­tot­ta meg ka­pu­it az Uk­raj­na orosz in­vá­zi­ó­ja miatt me­ne­kül­ni kény­sze­rü­lők előtt. Je­len­leg ti­zen­hét főnek biz­to­sí­ta­nak szál­lást, ét­ke­zést és biz­ton­sá­got. Réz-Nagy Zol­tán egye­te­mi lel­készt kér­dez­tük a se­gít­ség­nyúj­tás­ról.

Így segítik a menekülteket az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

„Az egye­tem kö­zös­sé­ge szá­má­ra nem volt kér­dés, hogy se­gí­te­ni kell, és szál­lást kell adni” – mond­ja kér­dé­sünk­re Réz-Nagy Zol­tán. A kez­de­ti idő­szak­ról be­szá­mol­va az Evan­gé­li­kus Hit­tu­do­má­nyi Egye­tem (EHE) lel­ké­sze el­mond­ta, hogy részt vet­tek és je­lez­ték be­fo­ga­dó szán­dé­ku­kat azon az ál­la­mi rész­ről kez­de­mé­nye­zett fel­mé­ré­sen, ame­lyen a me­ne­kü­lők szá­má­ra az egye­te­mi kol­lé­gi­u­mok felől fel­aján­lott fé­rő­he­lye­ket mér­ték fel. Ezen­kí­vül fel­vet­ték a kap­cso­la­tot a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház me­ne­kült­ügyi re­fe­ren­sé­vel, Mé­szá­ros At­ti­lá­val, az Evan­gé­li­kus Dia­kó­nia In­teg­rá­ci­ós Szol­gá­lat mun­ka­tár­sá­val, And­rá­si Jú­li­á­val, va­la­mint az Öku­me­ni­kus Se­gély­szer­ve­zet mun­ka­tár­sa­i­val.

Elő­ször három Uk­raj­ná­ból me­ne­kült ni­gé­ri­ai or­vos­tan­hall­ga­tó­nak adtak szál­lást, majd már­ci­us első he­té­ben már nem­csak az előre ter­ve­zett ti­zen­két fé­rő­he­lyet biz­to­sí­tot­ták, hanem ti­zen­hét me­ne­kü­lő­nek nyi­tot­tak kaput.

„Kol­lé­gi­u­munk lakói nem kis ál­do­za­tot hoz­tak. Töb­ben saját szo­bá­juk­ból köl­töz­tek a kol­lé­gi­um másik rész­le­gé­be, hogy az egyik szint felét tel­jes mér­ték­ben me­ne­kü­lő test­vé­re­ink ré­szé­re tud­juk biz­to­sí­ta­ni” – árul­ta el a lel­kész.

Az elő­ké­szü­let­be és a me­ne­kül­tek fo­ga­dá­sá­ba mind a hall­ga­tói ön­kor­mány­zat, mind az egye­tem pol­gá­rai ak­tí­van be­kap­cso­lód­tak. „A hall­ga­tók is ki­ve­szik a ré­szü­ket. Se­gí­tet­tek a be­köl­tö­zés­ben, és azóta is, ha va­la­ki­nek ügy­in­té­zés­re van szük­sé­ge, akkor el­kí­sé­rik, sőt főz­tek is már szá­muk­ra” – szá­mol be a di­á­kok te­vé­keny­sé­gé­ről Réz-Nagy Zol­tán.

A be­fo­ga­dott me­ne­kült test­vé­rek­ről el­mond­ja: „Je­len­leg hat ukrán és ti­zen­egy ni­gé­ri­ai ál­lam­pol­gár tar­tóz­ko­dik ná­lunk. Rend­kí­vül er­köl­csös, ke­resz­tény el­kö­te­le­zett­sé­gű egye­te­mis­ták ér­kez­tek hoz­zánk. A há­bo­rú ki­rob­ba­ná­sá­ig ki­len­cen Har­kov­ban az or­vo­si egye­tem­re jár­tak, ket­ten pedig mű­sza­ki egye­tem­re. Sokat je­lent szá­muk­ra, hogy is­me­rik egy­mást. Öröm hal­la­ni, hogy sokat éne­kel­nek, imád­koz­nak.” Az egye­te­mi lel­kész az össze­tar­tás mel­lett meg­em­lí­ti, hogy töb­ben hal­mo­zot­tan trau­ma­ti­zált kö­rül­mé­nyek közül ér­kez­tek hoz­zá­juk: „Azt is lát­juk, hogy töb­ben mély se­be­ket hor­doz­nak. Ne fe­lejt­sük el, hogy a ná­lunk lakó be­fo­ga­dot­tak több­sé­gé­nek nem csak Uk­raj­ná­ból kel­lett a há­bo­rú miatt el­me­ne­kül­nie. Ni­gé­ri­á­ban, szü­lő­föld­jü­kön fo­lya­ma­tos konf­lik­tu­sok van­nak, a Boko Haram és egyéb ter­ro­ris­ta­szer­ve­ze­tek ma is ször­nyű tra­gé­di­ák oko­zói.”

Az EHE nem­csak szál­lást, hanem napi egy­sze­ri me­leg­ételt is biz­to­sít a be­fo­ga­dot­tak­nak.

„Ezen túl­me­nő­en a Bu­da­pest-Jó­zsef­vá­ro­si Egy­ház­köz­ség Man­dák-há­zá­ban szer­ve­zett szé­les körű gyűj­tés­ből rend­sze­re­sen ka­punk tar­tós élel­mi­sze­re­ket. A Pest­szent­lő­rin­ci Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség pedig tar­tós­élel­mi­szer-cso­ma­got adott, sőt több ét­te­rem is egy­sze­ri vagy né­hány al­kal­mas ebéd­fel­aján­lást tett” – szá­mol be az ön­zet­len se­gít­ség­nyúj­tás­ról.

A jövő te­kin­te­té­ben Réz-Nagy Zol­tán azt is el­mond­ja, hogy hosszú távon kí­ván­nak se­gít­sé­get nyúj­ta­ni. Je­len­leg a ren­del­ke­zé­sük­re álló összes fé­rő­he­lyü­ket biz­to­sít­ják. A ter­ve­i­ről is be­szá­mol: „Mivel a ná­lunk lakók több­sé­ge or­vos­tan­hall­ga­tó, ezért fel­vet­tük a kap­cso­la­tot a Sem­mel­weis Egye­tem­mel, így el­kép­zel­he­tő, hogy a jö­vő­ben ott fog­nak majd ta­nul­ni, va­la­mint ez eset­ben a lak­ha­tá­suk is ott lenne biz­to­sít­va hosszabb távon.”

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.